17 november, 2013

TRYGGA RESOR FÖR ALLA

Välkommen tillbaka – nu fortsätter min Bloggresa, måndag!

En Bloggresa som jag skriver för Resa med barn, 17/11-23/11, som en följetång, så missade du mitt första inlägg hittar du det här på min hemsida under rubriken Blogg.

Barnens Resebyrå 

 

Den samlade erfarenheten som jag har från mitt yrkesliv (hittills 24 år) kommer från hotellbranschen – Vålådalens Turisstation, resebranschen som anställd för Ving i olika roller under sju säsonger utomlands, sex år på Los Naranjos Golf Club i Marbella, 10 år med lägerverksamhet för barn och ungdomar i företaget SportCamp, numera Piggehlin och medarbetare på ICA Supermarket Ystad.

Privat så har jag alltid sportat mycket det finns inte många sporter jag inte har provat (tävlat i längdskidor, friidrott, terränglöpning), sjungit i kör och spelat fiol från 5 års ålder.

Hela den här cocktailen gör att jag känner mig väldigt trygg i min kunskap att om vi vuxna ser till att behålla vårt barnasinne, att vi försöker vara goda förebilder (eftersom barn gör vad vi gör och inte vad vi säger) och vågar lyssna ordentligt på barns förväntningar så blir både vardagen och planerade upplevelser oslagbara!

 

Ta ett par minuter och lyssna på den här suveräna texten av Timbuktu – Inte stor nog

Sammanfattningsvis är Barnens Resebyrå för alla med barnasinne men med en utgångspunkt att har barnen kul har vi alla kul!

Fokus-generationsresor  Specialisering-livsmedelsallergier

 

Min affärsidé grundar sig i generationsresor men efter en väldigt fin publicerad artikel i Astma & Allergiförbundets medlemstidning Allergia så insåg jag att efterfrågan och behovet av att arrangera upplevelser för familjer med intoleranser och allergier är stort!

Vuxna är beslutsfattarna – kom ALLTID ihåg det!

 

Ska ni göra större eller mindre resor med familjen och någon har allergier att ta hänsyn till så är förberedelser det viktigaste i hela processen. Givetvis ska ni så småningom involvera barnen men ni som vuxna MÅSTE vara trygga i beslutet 100%. Mitt råd är att göra riskbedömningen baklänges.

Exempel – vi vill till Skansen i Stockholm

Miljöbild från fina temaparken Skansen

 

1) Var ligger närmaste sjukhus, hur tar vi oss dit snabbaste vägen
2) Se till att ha medicin/akutväska med er och uppdaterad. Är ni två vuxna och har fler barn med kan det vara bra att ha två väskor med sig om det blir att man går på olika håll. Är ni beroende av adrenalinpenna bör ni ha två stycken med er om det skulle ta tid innan ambulans är på plats en spruta räcker i ca 15-20 minuter (läs mer på 1177).
3) Ha alltid en tydlig beskrivning och handlingsplan med i medicinväskan så att andra (läkarkunniga tex) snabbt och enkelt kan vara behjälpliga vid en akutsituation. Det är inte ovanligt att föräldrarna själva (om barnet blir dåligt) blir väldigt stressade och inte agerar helt rationellt.
4) Gör ett körschema på hur många måltider ni vill/behöver göra under dagen. Ta reda på vad Skansen har att erbjuda. Ring innan och förklara er situation. Se till att få konkreta svar på vad de tänker servera er, nöj er inte med ett svar att “vi löser det när ni kommer hit”.
5) Beroende på vad det är för allergier som du eller barnen har så förbered er alltid för en plan B. Det kan innebära att ni måste ha med egen mat i kylväskor, att ni måste avbryta upplevelsen för att ni inte kommer att få någon mat de närmaste timmarna och då gäller det att ha förberett barnen på det, givetvis beroende på barnens ålder.

Piggehlins guidade resor

Ungefär så förbereder jag mig när jag planerar och genomför våra guidade Piggehlinresor till olika resmål. Sedan blir det givetvis en individuell dialog med respektive familj utifrån just deras behov, även en individuell riskbedömning görs. Målsättningen inför 2014 är att vi kommer att ha tillgänglig sjukvårdspersonal med på alla våra guidade resor för att öka tryggheten hos gästerna.

Någonstans måste vi dra gränsen

I dagsläget så hanterar vi gäster med livsmedelsallergier både på våra guidade resor och även de skräddarsydda Önskeresorna. Vi säger nej till gäster som har luftburna allergier på våra guidade resor, även de som har kraftiga astmatiska besvär eftersom det inte går att garantera närmiljöerna.

I morgon är det tisdag

Då tänkte jag berätta om vår planerade resa till Astrid Lindgrens Värld, en av Sveriges finaste och proffsigaste temaparker, därför samarbetar Piggehlin med just dem. Dessutom har vi en tävling nu i samband med Bloggveckan Resa med barn som innebär att du kan vinna en plats för en vuxen och ett barn till vår resa hit 15/6-17/6, vi hörs snart igen!

 

Fler nyheter